niedziela, 11 stycznia 2015

Pieczeń z szynki w boczku

Witam w Nowym Roku!!!
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczone mięso, zwłaszcza w całości, aby zachowało w środku wszystko co najlepsze. Sobotnia pieczeń to u nas prawie tradycja. Tym razem padło na wieprzowinę a konkretnie piękną kuleczkę szynki. Prawie 2 kg mięsa leżało sobie całą noc w przyprawach i chłonęło je wspaniale. Aby trochę pieczeń "podkręcić" przydał się wędzony boczek w plastrach. Szynka z boczkiem to nie mogło się nie udać!


Składniki:

  • ok 2 kg mięsa z szynki
  • 100 g cieniutko pokrojonych plastrów boczku wędzonego
  • przyprawy: tymianek, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Mieszanką przypraw nacieramy mięso i zostawiamy na całą noc. Zamarynowaną szynkę obkładamy plastrami boczku, dokładnie, tak aby jeden plaster zachodził na drugi. Pieczeń układamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Najpierw 45 minut w 200 stopniach a następnie godzinę w 160 stopniach. Kiedy wyłączymy piekarnik nie wyjmujemy mięsa, ale zostawiamy je jeszcze na ok 20 minut. Podajemy z buraczkami lub z konfiturą z borówki, do tego jeszcze jakieś ziemniaczki lub kluseczki i jesteśmy w kulinarnym niebie :)

1 komentarz :