niedziela, 15 grudnia 2013

Zrazy zawijane na niedzielny obiadek.

Uwielbiam wołowinę i kiedy mam męża pod ręką, aby rozbił mi mięso, to z chęcią zawijam zraziki. Danie zarazem bardzo proste, ale jednak trochę pracochłonne, zwłaszcza zawiązywanie nitką. Moja starsza córcia podawała mi kawałki nitki i patrzyła na mnie zdziwiona, jak robię kokardki przy związywaniu mięsa...

Składniki:
  • 1,5 kg wołowiny na zrazy
  • ogórki kiszone
  • plastry boczku wędzonego
  • kawałek słoniny
  • musztarda
  • 2 cebule
  • pieczarki


Wołowinę kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Ogórki kroimy wzdłuż na 6 części, cebulę kroimy w piórka, boczek i słoninę kroimy na podłużne kawałeczki. Każdy plater smarujemy musztardą, kładziemy cebulę, ogórka, boczek i słoninę. Zawijamy i zawiązujemy nitką. Zrazy obtaczamy w mące i przesmażamy. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, dorzucamy pieczarki i pozostałą cebulę. Zalewamy bulionem aby pokryć mięso do 3/4 wysokości (jeśli nie mamy bulionu zalewamy osoloną wodą). Pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami, kluskami i oczywiście buraczkami :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz