niedziela, 8 grudnia 2013

Pierś z kaczki z jabłuszkami :)

Bardzo lubię mięso z kaczki, jednak zawsze piekłam ją w całości nadzianą lub same udka. Dzisiaj postanowiłam się odważyć i zrobić pierś z kaczki. Szukałam w internecie inspiracji i wybrałam opcję z sosem z jabłek z pomarańczową nutą. Wyszło naprawdę interesujące danie. Zapach sosu jabłkowego był nieziemski i jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, zrobił mi się straszny tłok w kuchni. Wszyscy byli tak głodni, że musiałam ich pilnować, by się nawzajem nie pozabijali ;) Przy jedzeniu sytuacja została opanowana i przy stole zagościło przyjemne mruczenie...



Składniki:

  • podwójna pierś z kaczki
  • 2-3 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • nieduża cebula
  • sól i pieprz
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry, delikatnie docierając do mięsa i tworząc wzór kratki. Od strony mięsa solimy i pieprzymy. Jak wyczytałam w jednym z przepisów, pierś układamy skórą na zimnej patelni i dopiero wtedy smażymy aż skórka się pięknie wytopi. Trwa to ok 6 minut. Stronę mięsną smażymy ok 2 minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sokiem z jednej pomarańczy i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Jabłka kroimy w ósemki (ja obrałam ze skórki) a cebulę w piórka. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wkładamy cebulę, po minucie wrzucamy jabłka i sok z drugiej pomarańczy. Solimy, pieprzymy i dusimy jabłka na małym ogniu ok 15 minut. Po wyjęciu kaczki z piekarnika dajemy jej chwilę odpocząć a następnie kroimy w plastry i podajemy z jabłkami.
Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz