wtorek, 9 lipca 2013

Tarta grzechu warta :)


Latem najlepiej smakują ciasta z owocami, lekkie i pyszne. Nie jestem specjalistką od robienia deserów a tarty raczej wolę w wersji słonej, ale widząc wczoraj jagody i maliny postanowiłam zrobić coś pysznego. I udało się!

Składniki:

  • na ciasto: 150 g mąki, żółtko, 1/2 paczki masła, 2 łyżki cukru pudru i szczypta soli
  • na krem: 250 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru i opakowanie serka mascarpone
  • jagody i maliny
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Ja rozłożyłam je jednak na wysmarowanej masłem foremce do tarty bez chłodzenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Studzimy. Kiedy tarta jest schłodzona przygotowujemy krem. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a potem delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Strasznie czas chłodzenia się dłuży ale warto poczekać :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz