niedziela, 21 lipca 2013

Ciasto owsiane z czarną porzeczką

To ciasto jadłam u mojej siostry Ani, którą gorąco pozdrawiam :) Baaaardzo mi smakowało. Zerwane z krzaczka czarne porzeczki dają aromat, którego nie da się powtórzyć. To taki symbol lata - przynajmniej dla mnie. Bo przecież nic tak nie gasi pragnienia latem jak kompot z czarnej porzeczki właśnie. A wracając do ciasta to jest bardzo wilgotne i lekko korzenne. No i znowu można wykorzystać otręby - tym razem owsiane. Czas podać recepturę ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • łyżka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • cynamon i gałka muszkatołowa (po pół łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szklanka czarnych porzeczek
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki  a następnie dodajemy mokre. Mieszamy łyżką - nie używamy miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną. Na koniec dodajemy porzeczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 50 minut. Kolejny raz życzę smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz